26 augusti: Det är fullt på jorden nu

Under den här dagen gick Josephine Hedlund från Coompanion igenom bakgrunden till kursen och varför den görs. Josephine gav oss dessutom god insikt om kopperativt företagande och vad Coompanion kan hjälpa entreprenörer med. Sara och Fredrik Bronners teoripass var välfyllt och gick i den första delen ut på att göra en klar och tydlig sammanfattning om det läget på jorden utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Den delen inleddes och avslutades med ett konstaterande: Att det är full på jorden nu. Att vi behöver nya idéer som skapar värde för oss människor innanför de planetära gränserna. Forskningen är tydlig här. Havsnivån stiger i takt med temperaturen. Matjordarna utarmas och miljoner arter riskerar att dö ut.

Framtidsentreprenörerna har samlats. Dagens långa pass fyllde oss med glädje, inspiration och hopp. Att få lyssna på de här kloka, kreativa och olika människor med idéer som tar sin utgångspunkt att bara bidra med positiva saker för omvärlden fyllde kursens initiativtagare med energi.

Den andra delen av dagens teoripass hade Bronner & Bronners filosofi för hållbar idé- och affärsutveckling i fokus. Här balanseras fyra perspektiv: Mening, samhällsnytta, ekologisk nytta och ekonomisk resiliens. Den filosofin ligger till grund för hela kursen med Framtidsentreprenörerna och dagens sammanfattande introduktion väckte många frågor och tankar.

Årets eko-kock bjöd på lunch och erfarenheter
Dagens lunch hade tillagats och serverades av Anders Johnsson (utsedd till årets eko-kock nyligen). Vi fick också lyssna på Anders i ett samtal med Sara och Fredrik. Generöst delade han med sig av sina erfarenheter och tankar kring entreprenörskap, mat, lokal produktion av råvaror, klimat och framtid. Bland annat fick vi reda på att Anders bok – Kokboken Härifrån – släpps 27 november.

Hur lyssnar vi?
De olika Framtidsentreprenörerna samtalade sedan parvis i många olika konstellationer och frågeställningar för att lära känna varandra. Många av frågorna var personliga och det gick fort för våra deltagare att utveckla den tillit som krävs för att ärlig och transparent idéutveckling ska kunna etableras.

Vi gick igenom olika lyssningsnivåer och eftermiddagens samtal var en uppvisning i närvarande.

En fantastisk start på hösten.